ورود عضویت
دهه

کشور قطر را بهتر بشناسید

کشور قطر شبه جزیره‌ای کوچک در غرب آسیا و میان آب‌های خلیج فارس است که تنها مرز مشترک خاکی آن در شرق عربستان سعودی قرار دارد. دولت حاکم بر این کشور در طول تاریخ بارها دستخوش تغییرات شده است و این سرزمین تا قبل از استقلال خود میان حکومت‌های زیادی از جمله ایران، بریتانیا، بحرین، عثمانی و عربستان سعودی دست به دست شده است. کشور قطر بعد از کشف نفت و سرازیر شدن منابع نامحدود مالی به این سرزمین کوچک دچار پیشرفت عظیمی شده است و اکنون در مقام اولین کشور مسلمان و اولین کشور عرب زبان جهان میزبانی جام جهانی فوتبال سال 2022 را به عهده گرفته است. دیگر پیشران قدرت گرفتن قطر در منطقه سیاست درهای باز این کشور است که با همه گروه‌های سیاسی همکاری دارد.

تصاویر کشور قطر

نرخ ارز ( پنج شنبه 20 اردیبهشت 1403 ) - 16:59
قیمت دلار در تهران 647,000 ریال (0.00%)
قیمت یورو در تهران 658,540 ریال (-0.09%)
قیمت پوند در تهران 765,190 ریال (-0.09%)
قیمت درهم در تهران 167,720 ریال (-0.10%)
قیمت لیر در تهران 19,150 ریال (0.00%)

آب و هوا در قطر

کشور قطر به دلیل موقعیت جغرافیایی خود دارای آب و هوای گرم و مرطوب است به طوری که روزهای تابستان دمای هوا به بیش از 40 درجه سانتیگراد میرسد. قطر تابستانی گرم و شرجی و زمستانی تقریبا خنک دارد. دولت قطر برای کنترل گرما در این کشور برنامه ریزی بلند مدتی کرده که از جمله آنها میتوان به کاشت گیاهان و درختان در این کشور، رنگ کردن خیابان ها و ایجاد سیستم تهویه در مراکز عمومی است.


موقعیت جغرافیایی در قطر

شبه جزیره قطر در جنوب غربی خلیج فارس و شرق عربستان قرار دارد و تنها مرز خاکی این کشور با عربستان سعودی است. کشورهای ایران، عراق، کویت، امارات متحده عربی، عمان و بحرین با قطر مرز آبی مشترک دارند. قطر کشوری مسطح است با 11581 کیلومتر مربع مساحت که رتبه 158م کشورهای دنیا از لحاظ مساحت را داراست و بلندترین نقطه این کشور 103 متر ارتفاع دارد و در جبل دخان قرار دارد.

پرچم قطر

سیاست در قطر

سیاست حکومتی قطر پادشاهی مشروطه است اما به دلیل اختیارات و حوزه قدرتی امیران این کشور بسیار به پادشاهی مطلقه نزدیک است. حکومت این کشور از سال 1825 که بدو تأسیس آن است در دست خاندان آل ثانی میباشد و تمیم بن حمد آل ثانی هم اکنون امیر قطر است که حکومت را در سال 2013 از پدرش تحویل گرفت. در قانون اساسی که در سال 2003 با اکثریت 98 درصد ارا تصویب شد امیر قطر قدرت انتخاب نخست وزیر و کابینه وزیران را داراست و اعضای مجلس قانون گزاران قطر که از 30 نفر منتخبین مردم و 15 نفر منصوبین امیر قطر تشکیل شده این اجازه را دارد که در مورد وزیران انتخابی تصمیمی گیری کند. قطر در مورد سیاست خارجی از سیاست درهای باز پیروی میکند که عملا این کشور را به یکی از قدرتمندترین کشورهای دنیا تبدیل کرده است. سیاست درهای باز اینگونه است که در کشور قطر اکثر کشورهایی که اختلافات سیاسی دارند حضوری فعال دارند. مثلا دفتر طالبان در قطر است و همچنین یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‌های نظامی آمریکا. همان گونه که با ایران و حزب الله رابطه‌ای خوب دارد با گروه‌های مخالف بشار اسد نیز رابطه‌ای دوستانه دارد.

تاریخ در قطر

در قطر ابزار و سکونتگاه‌های کشف شده است که دوران سکونت در این منطقه را حدود 50000 سال نشان میدهد. در سواحل غربی شبه جزیره آثارای برای دوران حکومت‌های بین النهرین مربوط به حدود 6500 سال گذشته کشف شده است که نشان دهنده سکونتگاهی فصلی در این منطقه است. در جزیره الخور وسایل کشف شده بحرینی در 2000 سال قبل از میلاد کشف شده است که نشان دهنده داد و ستد میان این دو منطقه در آن زمان بوده. در دوران حکومت ساسانیان در ایران قطر و سواحل اطراف خلیج فارس در کنترل حکومت ایران بود و در این منطقه داد و ستد مروارید رواج یافته بود. و در زمان رسالت حضرت محمد (ص) در سال 628 میلادی فرستاده‌ای برای رئیس قبیه‌ی حاکم بر قطر منذر بن ساوی فرستاده شد و او به دین اسلام گروید. در دوران حکومت اموی قطر به مرکز پرورش شتر و اسب تبدیل شده بود و از موقعیت جغرافیایی خود در خلیج فارس استفاده کرد و مرکز مهم تجارت مروارید منطقه شد. توسعه صنعت مروارید سازی در شبه جزیره در زمان عباسیان رخ داد و در این زمان قطر تجارت آزاد دریایی با کشورهای هند، چین، ایران و شمال آفریقا داشت و آثاری مربوط به تجارت با تایلند نیز در این کشور کشف شده است. در سال 1515 با کنترل حکومت پرتغال بر مناطق خلیج فارس و هرمز قطر تحت سلطه دولت مانوئل یکم پادشاه پرتغال در آمد ولی در سال 1550 قطری‌ها عثمانی را به پرتغال ترجیح دادند و خودخواسته وارد حکومت این کشور شدند. در سال 1766 خاندان آل خلیفه به قطر مهاجرت کردند و کنترل قبایل این منطقه را در دست گرفتند و عملا حاکم بر قطر و بحرین شدند و پس از آن حکومت سعودی در سال 1788 با لشگر کشی به شرق عربستان کنترل این منطقه را به دست آورد و عملا قطر مورد مناقشه میان خاندان آل سعود و آل خلیفه قرار گرفت. در سال 1821 کمپانی هند شرقی بریتانیا قطر و دوحه را به بهانه اسکان دزدان دریایی مورد حمله و بمباران قرار داد و باعث فرار کردن تعداد زیادی از ساکنین آن شد. و در سال 1825 شیخ محمد بن ثانی آل ثانی حکومت قطر را تشکیل داد و به عنوان اولین رهبر این کشور انتخاب شد. پس از سال‌ها فشار سیاسی و نظامی بالاخره حکومت آل ثانی در سال 1871 تسلیم دولت عثمانی شد و دولت عثمانی بار دیگر بر این کشور حکومت کردند و دولت عثمانی برای ایجاد مالیات و ادغام این منطقه در سرزمین‌های خود کوشید و آل ثانی را قائم مقام حکومت خود در این منطقه کرد. اما قطری‌ها و آل ثانی سال‌ها در این باره مقاومت کردند و با دولت مرکزی عثمانی وارد درگیری شدند. پس از جنگ جهانی اول و فروپاشی دولت عثمانی قطر با عقد قراردادی با بریتانیا در 3 نوامبر 1916 تحت الحمایه دولت بریتانیا قرار گرفت و بریتانیا تضمین امنیت قطر در رابطه با تهدیدات داخلی و خارجی را کرد و قطر نیز این تضمین را داد که بدون اجازه دولت بریتانیا با هیچ قدرت دیگری وارد معامله نشود. بالاخره در سال 1971 و با توجه به مفاد قرارداد عقد شده میان دولت بریتانیا و حکومت آل ثانی قطر این اجازه را یافت که اعلام استقلال کند و از آن سال به بعد حکومت قطر بدون وابستگی به دیگر کشورها توسط خاندان آل ثانی اداره میگردد.


دین و مذهب در قطر

اسلام دین رسمی کشور قطر است و بیشترین درصد در میان جمعیت این کشور را مسلمانان تشکیل میدهند که در این میان 10 الی 15 درصد از آنان شیعیان هستند. 67/7 درصد از جمعیت قطر مسلمان، 13/8 درصد مسیحی، 13/8 درصد هندو، 3/1 درصد بودایی و 1/6 درصد سایر ادیان را دارا میباشند. احکام و قوانین کشور قطر بر اصول اسلامی و احکام شریعه پایه گزاری شده است. جمعیت غیر مسلمانان قطر را خارجی نشینان این کشور تشکیل میدهند.

تقسیمات کشوری در قطر

کشور قطر به 8 استان (بلدیه) تقسیم شده است که عبارتند از الشمال، الخور، الشحانیه، ام صلال، الضعاین، دوحه، الریان و الوکره و این 8 استان به 98 منظقه تقسیم شده‌اند که آنها نیز هر کدام به بلوک‌هایی تقسیم بندی شده‌اند. دوحه پرجمعیت‌ترین و در عین حال کوچک‌ترین استان این کشور است که با مساحت 202 کیلومتر مربع حدود 80 درصد جمعیت قطر را در خود جای داده است.

اقتصاد در قطر

کشوری کوچک و اقتصادی بزرگ؛ قطر در سال 2010 پس از پشت سر گذاشتن لوکزامبورگ به بالاترین میزان درآمد سرانه در جهان دست یافت و این رتبه را تا سال 2012 نیز حفظ کرد. قبل از کشف نفت در این منطقه اقتصاد قطر با ماهیگیری و مروارید سازی تعریف می‌شد که پس از اقدامات ژاپن در زمینه مروارید پرورشی در سال‌های 1920 تا 1930 اقتصاد قطر سقوط عظیمی داشت. اما در سال 1940 در منطقه دخان میدان نفتی کشف شد که این کشف اقتصاد قطر را متحول کرد. پایین‌ترین نرخ مالیات در جهان و نرخ بیکاری 0/1 درصد در قطر نشان از پویایی اقتصادی این کشور دارد. جمعیت خارجی 94 درصد نیروی کار قطر را تشکیل میدهند و این کشور متکی به نیروی کار خارجی است. امروزه اقتصاد قطر مبتنی بر صادرات نفت و گاز است اما قطر با استفاده از این موضوع صندوق سرمایه گزاری قطر را ایجاد کرده است که سیزدهمین صندوق سرمایه گزاری بزرگ جهان است و در انواع زمینه‌های مختلف سرمایه گزاری خارجی را انجام میدهد و برای کشور قطر سود آوری دارد. همچنین قطر ایرویز یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های هوایی دنیا با بیش از 150 پرواز مستقیم از دوحه به شهرهای مهم جهان و شبکه تلویزیونی الجزیره نقش مهمی در معرفی قطر و اقتصاد آن به جهان دارند و از زیر مجموعه‌های اقتصادی دولت قطر میباشند.

ارتش و نظام در قطر

قطر دارای یک نیروی نظامی متشکل از 11800 نفر است که از 8500 نفر نیروی زمینی، 1800 نفر نیروی دریایی و 1500 نفر نیروی هوایی میشود. مخارج نظامی قطر تقریبا 1/5 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد و این کشور در سال 1994 قراردادی نظامی با کشورهای ایالات متحده آمریکا، انگلستان و فرانسه امضا کرده است و همچنین کشورهای عربستان سعودی، کویت، بحرین، امارات متحده عربی و عمان نیز پنج عضو دیگر این قرارداد هستند. و برخی از پایگاه‌های هوایی این کشور توسط آمریکا و سازمان ملل متحد اداره میگردد. همچنین در سال 2008 قطر 3/3 میلیارد دلار صرف واردات تجهیزات نظامی کرد و از سال 2010 تا 2014 چهل و ششمین کشور وارد کننده تجهیزات نظامی بوده است و در سال 2015 قطر شانزدهمین کشور وارد کننده سلاح بود که این رتبه در سال 2016 به یازدهمین کشور تغییر یافت. نیروی نظامی قطر توسط فرانسه و اسپانیا آموزش دیده‌اند و مهارت کافی برای دفاع از این کشور را دارا هستند. قطر در سال 2015 وارد ائتلاف عربستان در جنگ با یمن شد و در سال 2017 به دلیل بحران دیپلماتیک از این ائتلاف اخراج شد.

قوم و نژاد در قطر

در سال 2017 از جمعیت 2600000 نفری قطر فقط 12 درصد قطری بودند و بقیه مهاجران خارجی‌ای هستند که با توجه به فرصت‌های شغلی مناسب قطر و سطح درآمد در این کشور وارد قطر شده‌اند و عمده نیروی کار قطر را تشکیل میدهند. مهاجرانی از کشورهای هند، سریلانکا، مصر، فیلیپین، بنگلادش، پاکستان، ایران، نپال و اروپا که عمده جمعیت قطر هستند و هندی‌ها بزرگ‌ترین گروه غیر قطری ساکن قطر هستند.

گردشگری و سفر در قطر

سفر به قطر جذابیت‌های زیادی را برای اکثر مسافرین خواهد داشت این کشور با تاریخ غنی منطقه‌ای و همچنین بازارهای بزرگ در کنار آسمان خراش‌هایش و جاذبه‌های توریسمی ساخته شده در این کشور میتواند مسافران خود را تا مدت‌ها مبهوت نگه دارد. سرزمینی بادیه نشین که اکنون در زمره پیشرفته ترین کشورهای دنیا قرارداد.

تحصیل در قطر

تحصیلات در قطر از دوره کودکستان تا دبیرستان اجباری است و قطر با نرخ بی‌سوادی 3/1 درصد برای مردان و 4/2 درصد برای زنان کمترین میزان بی‌سوادی را در جهان عرب داراست اما در جهان رتبه 86 نرخ بی‌سوادی کشورها را اشغال کرده است. دولت قطر با ایجاد شورای عالی آموزش در سال 2002 کنترل کلیه موارد آموزشی از دوره کودکستان تا دانشگاه را در اختیار دارد و دانشگاه قطر که قدیمی‌ترین دانشگاه این کشور است رتبه 1881 جهان را داراست. بنیاد قطر با همکاری کشورهای غربی در زمینه آموزش نمایندگی‌هایی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های جهان را در این کشور دریافت کرده است و آموزش نوین رکن مهمی در این کشور دارد.

فرهنگ در قطر

فرهنگ قطر نیز همانند سایر کشورهای مسلمان تأثیر گرفته از فرهنگ اسلامی است و تأثیرات فرهنگ اسلامی در معماری، هنر و موسیقی این کشور شاهد هستیم. امیران قطر همواره از بزرگ‌ترین مجموعه داران هنرهای اسلامی بوده‌اند و موزه‌ها و کلکسیون‎‌هایی از این اشیا را دارا میباشند. موزه هنر اسلامی قطر به عنوان یکی از بهترین موزه‌های منطقه شناخته میشود و همچنین از دیگر موزه‌های بزرگ این کشور میتوان به موزه هنر مدرن عرب اشاره کرد. بنیاد قطر از بزرگترین خریداران آثار هنری جهان به شمار میرود و در حال توسعه بخش‌های مختلف فرهنگی قطر است. عمدتا هزینه این خریدها از منابع گازی قطر تأمین میگردد. در زمینه ادبیات شعر قوی ترین بیان ادبی قطری‎‌ها بوده است و ریشه‌های عمیقی در سنت بادیه نشینی این کشور دارد.

گردشگری و توریست در قطر

در سال 2017 قطر میزبان 2/3 میلیون نفر گردشگر بود و این کشور را در زمره بزرگ‌ترین کشورهای گردشگر پذیر جهان قرار میدهد. تلاش‌های صندوق سرمایه گزاری قطر و دولت این کشور در زمینه سرمایه گزاری گردشگری این کشور را به یکی از سریع ترین رشدهای گردشگری در جهان تبدیل کرده است و قراردادهای دولتی این کشور باعث شده است که مردم 88 کشور جهان برای عبور و مرور به قطر نیازمند ویزا نباشند.

آژانس هواپیمایی
اطلاعات جانبی کشور قطر

جمعیت قطر


2,795,484

کد کشور قطر


974

زبان اصلی قطر


عربی

منطقه زمانی قطر


3

حکومت قطر


پادشاهی

واحدپولی قطر


ریال قطر

سمت رانندگی قطر


راست

ولتاژبرق قطر


220

مساحت قطر


11,581

پسوند اینترنتی قطر


qa

تعداد استانهای قطر


5

تعداد شهرهای قطر


6

تعداد هتل های قطر


130

تعداد فرودگاه ها قطر


1

تعداد جاذبه های قطر


2

تعداد دانشگاه‌ها قطر


4

پایتخت قطر


دوحه

صرافی
هتل